

TAK UZ MI BYLO ODHALENO PROČ MI SEM NEŠLY DÁVAT PŘÍSPĚVKY TUDÍŽ TO MUSÍM DOHNAT:-)-NAVÍC SE SNAŽÍM ZVĚTŠIT PAUZU PŘI UČENÍ PROTOŽE MĚ TO, ALE VŮBEC NEBABÍ...
Kořeněná horká čokoláda (inspirace Indií)
Potřebujete:
něco přes litr sojového mléka
20 dkg nahrubo nakrájené tmavé čokolády
1/2 lžičky mleté skořice
1/8 až 1/4 lžičky mletého kardamonu
1/8 lžičky mletého kajenského pepře
1/8 lžičky hrubé soli
Jak na to:
Příprava je snadná - všechny ingredience smícháte a vaříte pět minut. Podle ayurvédské medicíny mohou hřejivá koření jako kardamon a skořice pomoci dodat energii. Výměnou kravského mléka za sojové zajistíte plnou absorbci antioxidantů obsažených v tmavé čokoládě. Tento nápoj je vhodný i pro vegany.
Peprmintový vaječný koktejl (USA)
Potřebujete:
6 velkých vajec
2 velké žloutky
1/2 hrníčku cukru
1/4 lžičku soli
1/2 lžičku čistého mátového extraktu
1 lžíci vanilkového extraktu
4 hrníčky plnotučného mléka
12 mentolové cukrové tyčinky nalámané na kousky
1/2 hrníček smetany
čokoláda na vaření/ poleva
mentolové tyčinky na ozdobu
Jak na to:
Připravte si vodní lázeň. Ve velkém hrnci našlehejte vejce, žloutky, cukr, sůl a extrakty při středně slabém plameni, dokud se vše nepropojí. Pomalu přilévejte mléko a důkladně ho zamíchejte do směsi. Zvyšte plamen na střední sílu. Vařte asi 30 až 35 minut za stálého míchání, dokud tekutina nedosáhne teploty 160 stupňů Celsia a není dost hustá na to, aby se udržela na zadní straně lžíce. Proceďte mléčnou směs do středně velké mísy. Tu pak vložte do ledové vodní lázně a nechte zcela zchladit. Pak vlijte do uzavíratelné nádoby a nechte přes noc v lednici.
Čtěte také:
Vánoční koření nejen pro vůni, ale i pro zdraví
Větrové tyčinky vložte do mixéru a rozmixujte najemno. Nejsem si jistá jejich běžnou dostupností u nás, proto můžete použít i obyčejné mentolové bonbóny. Drť nasypte na mělký talířek. Rozehřejte čokoládu na vaření, nechte ji pět minut chladit a poté do ní namočte okraje hrníčků. Následně obalte stejným způsobem v bonbónové drti. Dejte do lednice až do okamžiku těsně před servírováním. Vaječnou směs vyndejte z lednice, našlehejte a můžete nalít do hrnečků. Posypte navrchu ještě mentolovou drtí a pokud jste sehnali mentolové tyčinky, použijte je jako dekoraci.
Cafe L´orange aneb pomerančová káva (Francie)
Potřebujete:
15 ml koňaku
15 ml Cointreau
30 ml Grand Marnier
120 ml kávy
šlehačka
1 pomeranč
Jak na to:
Nalijte koňak a likéry do vysoké sklenice na kávu ( můžete i vyšší hrnek), přidejte kávu, navrch ozdobte šlehačkou a jemně nastrouhanou pomerančovou kůrou, nebo kousky pomeranče. Můžete zasypat troškou skořice.
Žádné komentáře:
Okomentovat