8. června 2009

* Jahodové mámení :)

Ahojte sounádržky:)
Tak nám volala babča, že dozrávají první jahody...jahody na mě mrkají na každém kroku...a já jahody prostě miluju...nejlepčejší sou čerstvý a k tomu třeba jenom šlehačka...opravdu nejsem náročná:-D a dneska sem objevila v časáku pár receptů z jahůdek..samý mňamky a tak sem se rozhodla se s váma o ně podělit:)

Mandlový koláč s jahodami
(ingredience na formu o průměru 26cm)
- 1,5 hrnku polohrubé mouky
- 1/2 sáčku kypřícího prášku
- špetka soli
- 1/2 hrnku cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1 vejce
- 1/2 hrnku podmáslí
- 1/2 hrnku oleje
- 1 lžíce citronové kůry
- 100 g mandlových lupínků
- 400-500g jahod
- 1 sáček čiré dortové želatiny
1. V míse promícháme polohrubou mouku s kypřícím práškem a oběma cukry. Přidáme špetku soli, vejce, podmáslí, olej, jemně nastrouhanou citronovou kůru, dobře promícháme a vymícháme hladké řidší těsto. Nakonec do těsta vmícháme polovinu mandlových lupínků.
2. Koláčovou formu vymažeme máslem a okraje vysypeme mandlovými lupínky. Vlijeme těsto, posypeme zbylými lupínky a pečeme v předem vyhřáté troubě (180°C) dozlatova, asi 20-25min. Upečený koláč vyjmeme a necháme vychladnout. Připravíme si želatinu.
3. Po vychladnutí koláč překlopíma na tác, otočíme a ozdobíme plátky jahod. Jahody potřeme rozpuštěnou vlažnou želatinou a necháme úplně ztuhnout.

Vrstvený pohár se smetanovým krémem a sušenkami
(pro 4 osoby)
- 250 ml smetany na šlehání
- 1-2 lžíce cukru moučka
- 1 vanilkový cukr
- 250g mascarpone
- 400g jahod
- 1 lžíce nastrouhané citronové kůry
- 200g sušenek amaretti
- 4-6 lžic dezert. vína
- 4 snítky čerstvé máty
1. Smetanu ušleháme s cukrem na tuhou šlehačku. Mascarpone rozmícháme s vanilkovým cukrem a potom do něj vmícháme šlehačku a promícháme na hladký krém. Jahody omyjeme, osušíme a překrájíme.
2. Na dno sklenic rozdělíme asi polovinu jahod, posypeme je trochou citronové kůry, zakapeme vínem a nalámeme na ně část sušenek. Překryjeme polovinou krému, opět poklademe zbylými jahodami, sušenkami, zakapeme dezertním vínem a ozdobíme zbylým krémem, jahodami a snítkou máty.

Jahody v rumu s vanilkou a limetkou
(pro 6 osob)
- 600-700g čersstvých jahod
- 2 limetky
- 4-6 lžic třtinového cukru
- 1 vanilkový lusk
- 200ml kub. rumu
Nakrájené jahody promícháme s překrájenými limetkami a vložíme do skleněné nádoby. V rumu rozmícháme cukr a nalijeme ho na jahody ve skle. Přidáme rozpůlený vanilkový lusk, popřípadě dolijeme trochou vychlazené sodovky, aby bylo ovoce potopené. Dáme minimálně na hodinu chladit a podáváme.

Tenhle poslední receptík mě popravdě opravdu zaujmul...a taky si říkám...co spáchat zase nějaké to výtvarné hašteření? Prázdniny se blíží...nebylo by to fajn??

1 komentář:

Quětinka řekl(a)...

někteří z nás (tím myslím skromně sebe :-D ) už máme hotovou i jahodovou marmeládu :-D