29. října 2007

* ČOKOLÁDA

Dneska se mi dostal do ruky velmi zajímavý článek o čokoládě, tak se s vámi chci podělit o dojmy a pojmy, protože vás to bude určitě zajímat jako správné čokoholiky :)
Tak sem se dočetla, že právě výraz ČOKOHOLIK je v češtině nový...prý se tak označují lidé, kteří o sobě tvrdí, že jsou na čokoládě závislí. Ale zatímco na alkoholu může být závislý téměř každý, na čokoládě prý jen 10% lidí a projevuje se to tím, že jsou bez ní protivní a nervózní...takové slabé abstinenční příznaky...:) Lék na čokoholismus neexistuje...(upřímně...mě to ale vůůůbec nevadí...to je asi jedna z mála příjemných závislostí, ne??)
Průměrný Čech prý za rok zbaští asi 5 kilo čokolády, ale sme teda pěkný máčky proti 10 kilům ve Švýcarsku. Takže v EU patříme k průměru ;)
Taky sem se dočetla, že Češi, ale vůbec nevědí co je dobrý...pořád totiž převažuje prodej mléčných čokolád (někteří prostě pořád nezjistili, že to s ČOKOLÁDOU opravdu nemá nic společnýho, že to maximálně leželo vedle sebe v regále...)..ale přeci jenom se poptávka po čokoládách s vyšším procentem kakaa zvyšuje...aspoň malé lehce smazatelné plus :)
A taky psali jak si sami pro sebe ospravedlnit pojídání čokolády - čokoláda totiž snižuje krevní tlak, riziko srdečních nemocí, zlepšuje náladu a chrání tělo před rakovinou a to díky látkám, které čokoláda obsahuje. Lecitin zlepšuje činnost mozku, fenyletylamin si tělo žádá, když je člověk vyčerpán nebo ve stresu. A s tou rakovinou?? Vědci v čokoládových bobech objevili polyfenoly, tedy látku s antioxidačními účinky, která posiluje lidský organismus...no, ale bílá z toho neobsahuje nic a mléčná jenom minimálně..:( takže s Čechama to vidím bledě...:) A lidé, kteří baští pravidelně hořkou čokoládu, mají nižší srážlivost krve, takže jim méně hrozí mozková mrtvice ;)
Taky psali něco málo z historie:)Takže...vůbec první záznamy o kakaových bobech pocházejí ze slovníku olmécké civilizace z roku 1500 před Kristem.
Kakaové boby se používaly také jako platidlo - za sto bobů se dal pořídit otrok...
Nápoj z bobů pili jen kněží a vysoce postavení lidé. Od tekuté čokolády jak ji známe dnes, se lišil. Byl hustý, hořký, mnohem mastnější a pil se studený:( (teda fuj, není nad HORKOU čokoládu:))
Do Evropy tento nápoj přivezli Španělé, kteří ho odkoukali od domorodců v Jižní Americe, po jejím dobytí.
První obchod s čokoládou byl otevřen v Londýně roku 1657. Lidé ji tam chodili pít. Zkusit podivný nový nápoj ze zámoří začalo mezi bohatšími Evropany patřit k dobrému vychování.
Čokoláda jak ji známe dnes, je výsledkem zpracování kakaových bobů na tři složky: kakaovou hmotu, kakaový prášek a kakaové máslo. Kvalita čokolády se posuzuje podle toho, zda obsahuje kakaové máslo nabo místo něj byly přidány rostlinné tuky. Dalším měřítkem je procento kakaové hmoty. Když je pod 20 %, už podle odborníků nejde o čokoládu. Bílá čokoláda vzniká tak, že se do ní přidává sušené mléko.
Prostě sem si to nemohla odpustit...;)